Przemysł jest unikatowy, warunkowany geograficznie w okolicach tzw. Doliny Róż i oparty na tradycjach.
Plantatorzy róży damasceńskiej w Bułgarii napotykają jednak na problemy związane z jej uprawą. Dotyczy to braku siły roboczej do zbiorów, zmiennych warunków atmosferycznych, kradzieży produkcji.
Wg danych podanych przez tygodnik Kapitał w Bułgarii obecnie pracuje 52 destylarni. Ogółem obsadzonych różą jest prawie 4 tys. ha. Przetwarzanych jest 7-8 tys. ton róż. W wyniku destylacji wodno-parowej uzyskuje się 1600-1900 kg olejku różanego wykorzystywanego w perfumerii i kosmetyce,. W wyniku destylacji uzyskiwanych jest 350-400 ton wody różanej, a w wyniku ekstrakcji płatków różanych 400-500 kg wyciągu różanego (rozov konkret). Głównymi odbiorcami są Francja, Niemcy, USA i Japonia. W 2016 r. eksport olejku różanego, wody różanej i wyciągu różanego wyniósł 30,5 mln BGN (15,2 mln EUR).
Źródło: tygodnik Kapital nr 23/2017 str. 20