Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Produkcja kultur eterycznych w Bułgarii – olejek lawendowy

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Urszula Seremak | 2017-06-20 12:47:07
aktualności

Bułgaria jest jednym z największych producentów olejku lawendowego.

Kultura została wprowadzona w Bułgarii w 1907 r. W 2016 r. obszar nasadzeń lawendy obejmował 4,1 tys. ha. 52 destylarnie przetworzyły 13-15 ton lawendy na olejek lawendowy (w wyniku destylacji wodna parowej) uzyskują 170-190 ton olejku, wody lawendowej – od 5 – 7 ton (w wyniku destylacji) oraz 200-300 kg suszonej lawendy (w procesie suszenia przemysłowego). Produkty z lawendy znajdują zastosowanie w kosmetyce i perfumerii oraz w farmacji. Głównym odbiorcą produktów jest Francja. W 2016 r. wyeksportowano z Bułgarii olejku lawendowego, wody lawendowej oraz suszonej lawendy za 14,9 mln BGN (7,5 mln EUR).

 

Źródło: tygodnik Kapital nr 23/2017 str. 20