.
Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Rynek deserów w proszku w Bułgarii

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: | 2015-05-29 14:55:47
analizy rynkowe

Rośnie penetracja rynku przez produkty z kategorii deserów w proszku. W 2014 r. wynosiła ona 38%, podczas gdy rok wcześniej 32%.

Rośnie penetracja rynku przez produkty z kategorii deserów w proszku. W 2014 r. wynosiła ona 38%, podczas gdy rok wcześniej 32%.

W ciągu ostatniego roku w tej kategorii wystąpiło kilka zmian: 10,5% spadek pod względem objętości, 9,5% spadek pod względem wartości oraz wzrost o 1,1% średniej ceny za kilogram. W 2013 r. cena za kilogram wyniosła 7,14 BGN, podczas gdy w ubiegłego roku osiągnęła 7,22 BGN. Częstotliwość zakupu została zachowana, jak w roku poprzednim - 3 razy rocznie.

W odniesieniu do wielkości i wartości sprzedaży wiodącym kanałem dystrybucji deserów w proszku były małe sklepy spożywcze. W 2014 r. generowały one 29% sprzedaży pod względem wielkości i 28% pod względem wartości. Mini markety zwiększyły swój udział w porównaniu z 2013 r., w ubiegłym roku sprzedaż poprzez ten kanał dystrybucji posiadała 22% udział w sprzedaży pod względem wielkości oraz 24% pod względem wartości. Wzrost w porównaniu z rokiem poprzednim odnotowały również w hipermarketach (22% pod względem wielkości i 20% pod względem wartości). Supermarkety posiadały 17% udział pod względem wielkości i 17% pod względem wartości. Sklepy dyskontowe wypadły najsłabiej - 8% pod względem wielkości i 9% pod względem wartości.

Dane z Bułgarskiej Agencji Badań Rynku wykazały, że w ciągu roku odnotowano spadek udziału sprzedaży deserów mlecznych marek własnych - z 7% do 5%. Pod względem wartości natomiast ich udział pozostaje taki sam - 6%.

Na rynku bułgarskim dominowały bułgarskie marki. Posiadały one 79% udział w sprzedaży pod względem wielkości oraz 64% pod względem wartości. Udział ilości sprzedanych bułgarskich deserów w proszku wzrosła w porównaniu z 2013 r. o 2 pkt. proc., zarówno pod względem wielkości jak i wartości.

Źródło: Progressive

Opracowano w Wydziale Promocji Handlu i Inwestycji Ambasady RP w Sofii (Https://sofia.trade.gov.pl).




Pliki do pobrania

Rynek deserów w proszku w Bułgarii
doc | 151.5 KB
Pobierz