.
Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Rynek mleka i produktów mlecznych w Bułgarii

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: | 2015-03-31 20:56:22
analizy rynkowe

Według Ministerstwa Rolnictwa i Żywności RB w 2013r, łączna produkcja mleka w Bułgarii wyniosła 1 306 tys. ton, t.j. o 5,2% więcej niż w roku 2012.

Według Ministerstwa Rolnictwa i Żywności RB w 2013r, łączna produkcja mleka w Bułgarii wyniosła 1 306 tys. ton, t.j. o 5,2% więcej niż w roku 2012. Produkcja mleka krowiego natomiast w 2013r. wyniosła 1 149 tys. ton, o 5,1% więcej niż w roku poprzednim.

W roku 2013, import produktów mleczarskich wyniósł 111 219 ton – o 19,6% więcej w porównaniu do roku poprzedniego. Wzrost wynikał głównie z większych ilości dostarczonego skoncentrowanego i niekoncentrowanego mleka i śmietany (stosowanych głównie do produkcji produktów mlecznych, lodów i innych produktów spożywczych), które  stanowią największą część całkowitego importu produktów mleczarskich do Bułgarii.

Import mleka i produktów mlecznych w 2013 r. realizowany był prawie całkowicie z krajów członkowskich UE. Dostawy z Unii wyniosły 111 198 ton (99,8% importu ogółem) – o 19,8% więcej w porównaniu z rokiem poprzednim, realizowane głównie z Polski – 24 190 ton (polskie dane statystyczne wskazują wyższe wartości ok.33 tys. ton), Niemiec – 20 186 ton, Grecji – 18 161 ton, Rumunii – 15 640 ton, Węgier – 8 003 ton oraz Francji – 5 179.

Import produktów mlecznych w krajów trzecich na ogół jest bardzo ograniczony, w 2013r. wyniósł zaledwie 21 ton, głównie z Nowej Zelandii (przede wszystkim ser Cheddar).

Największy udział w strukturze importu Bułgarii w 2013 r. wg rodzaju produktów zajmowały zagęszczone mleka i śmietana - 45,4% oraz niezagęszczone mleko i śmietana – 21,4%, przeznaczone głównie dla przemysłu spożywczego. Stosunkowo duży udział miały również sery i twarogi - 15%. Import serwatki stanowił 9,6%, masła 4,8%, a zsiadłego mleka i jogurtów 2,9%.

W 2013 r. import zagęszczonego mleka i śmietany w Bułgarii wzrasta o 32,1% w stosunku do poprzedniego, osiągając wartość 50 483 tony. Najbardziej znaczące ilości dostarczone były z Grecji – 13 810 ton, Polski – 11 921 ton (wg danych polskiego gus wartość ta wynosiła 13,5 tys.ton), Rumunii – 7 517 ton i Niemiec – 6 804 ton. W ramach tej pozycji kodu taryfowego 80% importu odnosiło się do mleka w proszku, którego Bułgaria importowała 40 261 ton.

W 2013 r. import serów i twarogu odnotował znaczący wzrost o 32,6% w porównaniu z rokiem poprzednim, osiągając poziom 17 614 ton, przy nieco wyższej średniej cenie. Najbardziej znaczące ilości sera importowane były z Niemiec – 5 524 ton, Polski – 4 012 ton, Holandii – 1 591 ton i Grecji – 1 550 ton. Oprócz różnorodności asortymentu na rynku, niektóre z importowanych serów były atrakcyjne również pod względem cenowym, były oferowane po cenach równych lub nawet nieco poniżej niektórych podobnych bułgarskich produktów.

 

Opracowano w Wydziale Promocji Handlu i Inwestycji Ambasady RP w Sofii (https://sofia.trade.gov.pl).