.
Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Analiza zmian cen hurtowych żywności, owoców i warzyw w październiku 2014r.

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: | 2015-01-08 09:18:39
analizy rynkowe

Wskaźnik cen hurtowych w październiku zachował tendencję odnotowaną w analogicznym miesiącu roku poprzedniego, ale ustabilizował się na niższym poziomie. Zarejestrowany spadek w skali roku wyniósł około 2%.

Wskaźnik cen hurtowych w październiku zachował tendencję odnotowaną w analogicznym miesiącu roku poprzedniego, ale ustabilizował się na niższym poziomie. Zarejestrowany spadek w skali roku wyniósł około 2%.

Na początku miesiąca wskaźnik cen hurtowych wystartował z pozycji 1 295 pkt. Po lekkim wahaniu w dół, w trzecim tygodniu wskaźnik ustabilizował się, a w ciągu ostatnich tygodni miesiąca odnotowano tendencję wzrostową. Pod koniec października wartości ustabilizowały się na poziomie 1 333 pkt. Wzrost wskaźnika w ciągu miesiąca wyniósł około 3%.

Ceny hurtowe żywności

W październiku rynek żywnościowy pozostawał spokojny.

W ciągu miesiąca ceny podstawowych produktów spożywczych zachowały się na poziomie z września. Zachowała się tendencja spadkowa cen cukru (2,4%), fasoli (2,2%), krowiego słonego sera białego „sirene” (3%), mięsa wieprzowego i parówek (2-2,7%). Bliskie do poziomu z poprzedniego miesiąca pozostały ceny ryżu, sera żółtego, drobiu i mięsa mielonego, a ceny mąki i jajek pozostały bez zmian w skali miesiąca.

W porównaniu z analogicznym miesiącem roku poprzedniego ceny większości produktów spożywczych były niższe. Ceny hurtowe produktów mlecznych poruszały się na poziomie z roku poprzedniego z lekkim uchyleniem w dół w przedziale 0,5 – 1,8%. Ceny mięsa i produktów mięsnych również odnotowały spadek w skali roku o 1 – 3%, gdzie trochę bardziej widoczna była tendencja w przypadku parówek i mięsa mielonego – 6 – 7%. Ceny podstawowych produktów spożywczych – cukru, oleju, mąki i jajek – zachowały tendencję spadkową, gdzie spadek ceny cukru w skali roku wyniósł 33%, oleju – około 10%, mąki – 5,8% i jajek – 5,3%. Już kolejny miesiąc odnotowano wzrost w skali roku cen fasoli (2,5%), natomiast tendencja w ciągu ostatnich miesięcy wykazuje stabilizowanie się wartości. Wzrost w porównaniu z analogicznym miesiącem roku poprzedniego odnotowano w przypadku ryżu (7,3%).

 

Ceny hurtowe owoców i warzyw

W październiku zarejestrowano większe i rozbieżne tendencję w przypadku cen owoców i warzyw.

Wzrost w skali miesiąca odnotowano w przypadku pomidorów, gdzie cena pomidorów gruntowych wzrosła o 17%, a szklarniowych – o 25,5%. Wzrost cen odnotowano również w przypadku ogórków gruntowych – o 30%, natomiast w przypadku papryki zielonej wzrost wyniósł 18%, a w przypadku papryki czerwonej – 15,7%.

W odniesieniu do owoców wzrost cen w skali miesiąca odnotowano w przypadku winogron – o 2,6% i bananów – o 5,8%. W ciągu miesiąca spadły ceny ziemniaków - o 3,6% i jabłek – o 8,4%.  Zachowała się tendencja spadkowa cen cytryn, gdzie nowy spadek wyniósł 41%.

W porównaniu do analogicznego miesiąca roku poprzedniego odnotowano wzrost cen większości owoców i warzyw.

Największy wzrost w skali roku odnotowano w przypadku pomidorów gruntowych – o 24,5%. Wzrost ceny pomidorów szklarniowych w porównaniu z poprzednim rokiem wyniósł 17,2%, czerwonej papryki – 15,7%. Mniejszy wzrost cen w skali roku odnotowano w przypadku papryki zielonej – o 1,8%. W odniesieniu do cen ogórków gruntowych zarejestrowano wzrost w skali roku o 7,5%, natomiast cena ogórków szklarniowych zmniejszyła się w porównaniu z analogicznym miesiącem roku poprzedniego o 10,8%. Zachowała się tendencja spadkowa w przypadku ziemniaków, w tym roku były one tańsze o 26,5%.

W odniesieniu do owoców zarejestrowano wzrost cen w skali roku winogron, bananów i cytryn w przedziale 10-18%. Ceny jabłek tej jesieni były o 3% niższe w porównaniu z rokiem poprzednim. 

 

Źródło: Państwowa Komisja ds. giełd towarowych i rynków hurtowych RB

Opracowano w Wydziale Promocji Handlu i Inwestycji Ambasady RP w Sofii (www.sofia.trade.gov.pl).




Pliki do pobrania

Analiza zmian cen hurtowych żywności, owoców i warzyw w październiku 2014r.
doc | 593.5 KB
Pobierz