.
Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Analiza zmian cen hurtowych żywności, owoców i warzyw w listopadzie 2014r.

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: | 2015-01-08 09:46:34
analizy rynkowe

Wskaźnik cen hurtowych w listopadzie wystartował z pozycji 1 347 pkt. i zachował stabilną tendencję w ciągu miesiąca. Po znaczącym wzroście w październiku, pod koniec listopada wskaźnik ustabilizował się na poziomie 1 333 pkt. Wartości w tym roku były na tym samym poziomie, co ostatni tydzień listopada 2013 r.

Wskaźnik cen hurtowych w listopadzie wystartował z pozycji 1 347 pkt. i zachował stabilną tendencję w ciągu miesiąca. Po znaczącym wzroście w październiku, pod koniec listopada wskaźnik ustabilizował się na poziomie 1 333 pkt. Wartości w tym roku były na tym samym poziomie, co ostatni tydzień listopada 2013 r.

 

Ceny hurtowe żywności

W listopadzie rynek żywnościowy pozostał spokojny.

W ciągu miesiąca ceny podstawowych produktów spożywczych poruszał się w przedziale ± 4-5%. Zachowała się tendencja spadkowa cen cukru i fasoli (2,5%), krowiego słonego sera białego „sirene” (2,3%), mięsa wieprzowego i parówek (około 5%). Bliskie do poziomu z poprzedniego miesiąca pozostały ceny oleju roślinnego, sera żółtego, drobiu, ryb i mięsa mielonego, a cena ryżu pozostała bez zmian. Lekki wzrost w skali miesiąca odnotowano w przypadku mąki – 2, 5% i jajek – 5,6%

W porównaniu z analogicznym miesiącem roku poprzedniego ceny większości produktów spożywczych były niższe o około 3%. Ceny mięsa i produktów mięsnych również odnotowały spadek w skali roku o około 3%, gdzie trochę bardziej widoczna była tendencja w przypadku parówek i mięsa mielonego, odpowiednio -8 i -9%. Ceny podstawowych produktów spożywczych – cukru, oleju, mąki i jajek – zachowały tendencję spadkową, gdzie spadek ceny cukru w skali roku wyniósł 34%, oleju – 12%, mąki – 3, 5%, natomiast cena jajek pozostała bez zmian w skali roku. Po ustabilizowaniu się ceny fasoli w listopadzie odnotowano lekki spadek w skali roku o 3%, a w przypadku ceny ryżu zarejestrowano wzrost o około 7%. Lekki wzrost w porównaniu z analogicznym miesiącem roku poprzedniego odnotowano w przypadku mięsa wieprzowego – o 2,8%.

 

Ceny hurtowe owoców i warzyw

W listopadzie zarejestrowano większe i rozbieżne tendencję w przypadku cen owoców i warzyw.

Wzrost w skali miesiąca odnotowano w przypadku pomidorów – 15,3%, ogórków – 40,3%, zielonej i czerwonej papryki – o 18-20%, kapusty – o 16,7% i marchwi – o 3%. Spadek cen w skali miesiąca zarejestrowano jedynie w przypadku ziemniaków – o 5,7%.  

W odniesieniu do owoców wzrost cen w skali miesiąca odnotowano w przypadku winogron – o 26% i jabłek – o 8,2%. W ciągu miesiąca spadły ceny owoców cytrusowych o około 10-20%, a ceny bananów pozostały na poziomie z poprzedniego miesiąca

W porównaniu do analogicznego miesiąca roku poprzedniego odnotowano wzrost cen większości owoców i warzyw.

Największy wzrost w skali roku odnotowano w przypadku kapusty – o 43%. Wzrost ceny kapusty był spowodowany dużymi opadami deszczu, który zniszczył uprawy. W dużej części kraju wysoka wilgotność doprowadziła do gnicia kapusty i do pojawienia się różnych szkodników, które spowodowały, że warzywa nie nadawało się do sprzedaży. Wzrost cen pomidorów szklarniowych w porównaniu z poprzednim rokiem wyniósł 43%, a ogórków – 16,8%, czerwonej papryki – 7,7%. Spadek ceny w skali roku odnotowano w przypadku ziemniaków – o 30%, zielonej papryki – o 9,3% i marchwi – o 5,3%.

W odniesieniu do owoców zarejestrowano wzrost cen w skali roku winogron – o 31,6%, bananów i cytryn o około 12% i jabłek – o 6%. Ceny pomarańczy i mandarynek tej jesienni były trochę niższe w porównaniu z rokiem poprzednim. 

 

Źródło: Państwowa Komisja ds. giełd towarowych i rynków hurtowych RB

Opracowano w Wydziale Promocji Handlu i Inwestycji Ambasady RP w Sofii (www.sofia.trade.gov.pl).




Pliki do pobrania

Analiza zmian cen hurtowych żywności, owoców i warzyw w listopadzie 2014r.
doc | 605 KB
Pobierz