.
Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Spożycie owoców i warzyw w Bułgarii w gospodarstwach domowych w 2014 r.

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Urszula Seremak | 2015-11-14 19:46:26
analizy rynkowe

Wg danych Krajowego Instytutu Statystycznego w 2014 r. średnie spożycie owoców (świeżych i zamrożonych) na człowieka w gospodarstwie domowym wynosiło 50,5 kg, czyli o 0,2 kg więcej niż w 2013 r. i jest na najwyższym od 10 lat poziomie.

Największy udział w zwiększeniu ogólnego spożycia owoców i warzyw w ostatnich latach ma konsumpcja owoców cytrusowych i
jabłek.

W 2014 r. spożycie świeżych i zamrożonych warzyw spadło do średnio 70,9 kg na głowę w gospodarstwie domowym przy 73,1 kg w 2013 r. We wszystkich kategoriach warzyw (włącznie ogórki) miało miejsce obniżenie w skali roku. Ogólne spożycie warzyw w gospodarstwach domowych ogółem zmniejszyło się w ciągu ostatnich 5 lat o 18%. Ogólnie w ostatnich latach obserwowane jest zwiększenie konsumpcji w kategorii „inne warzywa”, która obejmuje produkty, które nie są produkowane w Bułgarii.

 

Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Republiki Bułgarii, dane wstępne 2014

Opracowano w Wydziale Promocji Handlu i Inwestycji Ambasady RP w Sofii

( https://bulgaria.trade.gov.pl/bg ).